Back in Dobrogea.
De data aceasta nu cu scopuri ecleziastice, ca data trecuta,(viewtopic.php?f=63&t=642 ) ci cu o finalitate (hipo)sportiva.
Trecerea Dunarii s`a facut dupa un ritual asemanator cu cel din execursia la manastiri.
Pana la Macin drumul a fost captivant, o sosea de 12 km pe langa Dunarea Veche (Bratul Macin), curbe (soseaua cu cele mai multe curbe raportata la lungime … am citit pe udeva, da` nu mai stiu pe unde); balta, salcii, pescari (la vremea asta pescarii mai poarta si numele de braconieri in literature de specialitate).
Macinul, fost oras cosmopolit, azi e oras defunct, cu o geamie aproape parasita. Deunazi geamia marca centrul urbei si era polul religios al comunitatii turce, azi este flancata de blocuri de trista amintire si patreaza doar amintirea maretiei de alta data.
Treci de Macin (nu faci stanga pe langa monunemtul nu-stiu-caror-eroi, pe strada Florilor, spre Isaccea) si ajungi, dupa ce depasesti limita orasului cu vreo 6 km, la intersectia cu soseaua Carcaliului (comuna lipoveneasca unde poti gasi: mancaruri traditionale, vodka si, dupa festin, iti poti dilata toti porii intr-o baie lipoveneasca … sora mai mica/mare a saunei; stai si transpiri ca taurul, iti deserti, din cand in cand, cate o cana de apa in cap sau, o arunci in lehamite pe pietrele incinse si te autoflagelezi cu nuiele de nu-stiu-ce; e o senzatie unica, pe cuvant !). Desi tentat sa gusti din atractiile slavone ale comunei mai mergi ceva drum, treci de intersectia cu soseaua comunei Greci (probabil poarta numele asta deoarece are o puternica comunitate de … italieni) si urci spre Dealul Chervant (204 m).
Dobrogea, prin peisajele cu care iti rasfata retina, o redescoperi la fiecare vizita. Fiecare excrescenta geografica este un martor rezidual al orogenezei hercinice petrecuta cu mult timp in urma, chiar inaintea lui Ceausescu (desi in paroxismul anilor `80 dansul devenise polul istoriei, geografiei, astronomiei … etc).
Poti opri pentru cateva minute in varful dealului (unde permite drumul pietruit ce inlocuieste pentru cativa zeci de metri soseaua) pentru o scurta sedinta foto ori, doar pentru ati clati ochiul, dupa care, te lasi lejer spre sud-est (pe unde duce soseaua), spre Depresiunea Cernei si satul Cerna cu o colorata comunitate mixta … machedono-bulgaro-romana (machedonii o numesc Tzerna). Nu apuci sa intri in comuna natala a poetului Panait Cerna si virezi stanga catre centrul de turism ecvestru. Un drum de tara iti pune la incercare masina pret de trei kilometri. La padoc te intampina numitul Berca (unamoid) si numitul Baghdad (caloidul cu ajutorul caruia famelionul va invata sa calareasca). Incepatorii raman la arena padocului iar cei experimentati fac plimbari prin Muntii Macinului pe diverse trasee. Ala micu` a prins totul din zbor si circa o ora il ghidona singur pe Baghdad prin arena. Nici mie nu mi s`a parut greu calaritul, cu referire la cal. Poate, la inceput, esti descumpanit de senzatia ca echilibrul tau nu se sincronizeaza perfect cu cel al calului dar, intr-un sfert de ora totul merge ca uns. Si mama biologica a lu` ala micu` s-a imprietenit relativ rapid cu Saddam, ... pardon, ... Baghdad, astfel ca, am facut programarea pentru o tura mare prin munte pentru sfarsitul lunii.
In genere pentru potentialii vizitatori ai zonei va fi de folos linkul catre centrul de informare turistica: http://centrudeinformareturisticamacin. ... stica.html .
Revenind la centrul de turism ecvestru, este o gospodarie rasfirata pe o coasta de deal; poti admira: porci, pauni, bibilici, cai, magari, oi si un tractor vechi.